SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

glukoza w p nie

  • [...] łańcuch cząsteczek fruktozy), a nie gluten! Co zapamiętać? Istnieje pewien ściśle określony próg tolerancji fruktozy (prawdopodobnie ~10-15 g w porcji). Ogólnie ani czysta glukoza, ani fruktoza, ani sacharoza, ani miód, ani HFCS (syrop glukozowo-fruktozowy), nie są potrzebne sportowcom w ciągu dnia. Mogą one znaleźć zastosowanie w trakcie i po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2619 Data: 2020-08-15 18:10:25
  • Skąd się bierze zmęczenie po jedzeniu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Czy kiedykolwiek doświadczyłeś nieprzyjemnego uczucia wyczerpania po obfitym posiłku? To uczucie ciężkości, niekiedy nazywane potocznie śpiączką pokarmową, może zakłócić Twoją produktywność i ogólne samopoczucie. Dlaczego po jedzeniu odczuwamy senność? To pytanie prowadzi nas w głąb skomplikowanych aspektów związanych z trawieniem, metabolizmem i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 505 Data: 2023-11-30 14:29:25
  • [...] ale zmniejszył się przyrost ich wagi. Zahamowany został także proces gromadzenia się tłuszczu. Gdy naukowcy podali myszom labolatoryjnym glukozę i insulinę, okazało się, że glukoza szybciej zniknęła z krwi tych zwierząt, które wcześniej przyjęły GABA. Oznacza to, że GABA zwiększyło wrażliwość myszy na insulinę. Wniosek GABA jest bezpiecznym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1880 Data: 2018-11-24 13:33:34
  • Ukryty cukier - gdzie producenci żywności upychają cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Być może omijasz z daleka wszelkie ciasteczka i czekoladki i myślisz, że dzięki temu w Twojej diecie nie ma cukru. Oczywiście jest to dobry krok w stronę redukcji jego konsumpcji, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, że znajduje się on w wielu różnych, często nieoczywistych produktach spożywczych. W rzeczywistości możesz zjadać dużo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 925 Data: 2023-01-16 10:00:00
  • Ilekroć toczy się jakakolwiek dyskusja dotycząca odżywek i suplementów diety, wysuwane są bezpodstawne argumenty o rzekomej szkodliwości dla nerek lub wątroby tego rodzaju środków. Jednak te same osoby nie dostrzegają zagrożenia, które jest realne i jest tuż na wyciągnięcie ręki.  Podsumowanie DILI związane z ibuprofenem zwykle objawia się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 920 Data: 2023-02-27 17:55:47
  • Spinning - pogromca tłuszczu?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] sprawność fizyczną (1200 m biegu na czas, "brzuszki", siła grzbietu, zasięg ramion w siadzie, kroki boczne) i markery we krwi (cholesterol, lipoproteiny o małej gęstości, glukoza, reaktywne formy tlenu i malondialdehyd) przed i po 16 tygodniach treningu. Wyniki: w grupie spinningu - tkanka tłuszczowa przed: 22.07±1.23%; po: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6143 Data: 2018-08-31 10:28:44
  • Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5641 Data: 2018-10-26 12:06:12
  • Otyłość, pracujesz na nią od dzieciństwa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niedawno kontrola NIK wykazała, iż dane medyczne przesyłane z placówek Podstawowej Opieki Zdrowotnej są niezgodne ze stanem faktycznym i nierzetelne. Kontrolerzy NIK przeanalizowali dokumenty medyczne 644 pacjentów w wieku od 2 do 18 lat będących pod opieką badanych placówek. Nadwagę lub otyłość stwierdzono u 140 pacjentów, czyli u 22%, z tego 91 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 764 Data: 2021-12-18 20:19:30
  • Fruktoza - zdrowa czy niezdrowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4188 Data: 2018-01-06 11:33:16
  • Co najlepiej regeneruje mięśnie?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g tłuszczów (węglowodany: glukoza + maltodekstryny; proteiny: kazeina i białko serwatkowe + leucyna), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2172 Data: 2018-09-06 11:22:11
  • Pięć najgorszych składników w przetworzonej żywności

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nieustannie przypominamy, by wybierać przede wszystkim produkty o niskim stopniu przetworzenia. Dlaczego jest to tak istotne? Produkty nieprzetworzone dostarczają całego pakietu witamin, minerałów, przeciwutleniaczy błonnika, wody. Co jednak jeszcze bardziej istotne - nie znajdziemy w nich szkodliwych dodatków. W dzisiejszym artykule poznasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6159 Data: 2018-08-14 12:03:57
  • Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2761 Data: 2020-11-11 10:14:05
  • Cukrzyca typu 2 występuje częściej u osób z nadwagą lub otyłością, co nie jest zaskoczeniem. Im więcej jesz, im bardziej przybierasz na wadze, tym bardziej stajesz się oporny na insulinę, co ostatecznie prowadzi do rozwoju cukrzycy typu 2. Wysoka zawartość tkanki tłuszczowej zwiększa oporność na insulinę, szczególnie jeśli jesteś genetycznie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5362 Data: 2018-11-04 08:04:17
  • Cukrzyca typu 2 jest problemem zdrowotnym ściśle związanym ze stylem życia, jaki prowadzimy oraz codziennymi nawykami. W rzeczywistości, największym czynnikiem ryzyka dla jej rozwoju jest otyłość. Nic zatem dziwnego, że wraz z wzrostem liczby osób z nadwagą i otyłością w naszym społeczeństwie, rośnie też liczba osób z cukrzycą typu 2. Wzrost ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4918 Data: 2019-07-03 19:11:27
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 632 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Czy cukier może obniżać odporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] energii zależy od funkcjonowania układu nerwowego, pracy wątroby, mięśni itd.  A co ma wspólnego cukier, z układem odpornościowym? Okazuje się, że niemało. Chociaż glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek odpornościowych i ich proliferacji, duża ilość glukozy może prowadzić do upośledzenia funkcji układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-10-10 10:16:59
  • Piłkarze jako atleci wysokiego poziomu, potrzebują siły, wytrzymałości, a także pobudzenia i koncentracji. Dbając o kompleksowe wsparcie żywieniowe, piłkarze mogą nie tylko poprawić swoje bezpośrednie parametry fizyczne, ale także ogólną odporność organizmu na obciążenia treningowe i meczowe, co przekłada się na lepsze wyniki na boisku i mniejsze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1151 Data: 2024-02-13 12:14:11
  • Jaką dietę stosować, by żyć jak najdłużej?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3655 Data: 2018-09-15 07:36:33
  • Magnez jest zaangażowany w ponad 300 reakcji chemicznych zachodzących w naszym organizmie, a niektóre badania pokazują, że ponad połowa populacji nie dostarcza go w swojej diecie w odpowiednich ilościach. To, że jest to ważny minerał dobrze wiemy. Potrzebujemy go do rozluźnienia mięśni, krzepnięcia krwi, prawidłowej pracy serca, regulacji glukozy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8355 Data: 2018-07-19 08:05:17
  • Mity, które nie chcą umrzeć Myślenie zero-jedynkowe sprawdza się, gdy jako dowódca kompanii chcesz sprawdzić, czy na apelu masz wszystkich podwładnych, ze wszystkich plutonów. Sprawdza się, gdy chcesz wiedzieć, czy masz te pieniądze na koncie czy nie masz. Jednak w dietetyce takie myślenie woła o pomstę do nieba. Nie można uważać węglowodanów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2150 Data: 2019-07-16 21:57:37